Deadline studiereis inschrijvingen
Deadline studiereis inschrijvingen

STUDIEREIS 2024
WAAR: Wenen & Praag
WANNEER: 12-21 april
KOSTEN: ~580 euries

Inschrijven: https://forms.gle/RTgC3o8gJLjith3t6

Beste A-Essers,

Het is mij een eer u uit te mogen nodigen voor dé studiereis van 2024. Dit keer niet een luidruchtige milieu vervuilende vlucht naar bestemmingen in verweggistan, zoals Korea of het Iberisch schiereiland, maar een vlotte milieuvriendelijke treinreis naar midden Europa. Dit avontuur zou ik het liefst omschrijven als ‘cultuur snuiven, cultuur drinken’. Wij gaan namelijk naar Wenen en Praag. Ik zal wat vertellen over beide steden, zodat je geïnformeerd kan besluiten om mee te gaan. 

Ja, waarde a-essers, Wenen. Wat een plek. Ik ben er van de zomer nog geweest en wat voor een zomer was het. Waan je talentvol muzikant en loop over dezelfde straatstenen als Mozart en Beethoven. Waan je quote 500 en schrijd elegant over de vloeren van een van de Habsburgse paleizen. Deze Oostenrijkse familie was gedurende de middeleeuwen dé dominante Europese macht, supergaaf. Met machtige vrouwen als Maria Theresa en Elisabeth van Beieren, ook wel bekend als 'Sisi'. Als een van drie hoofdsteden van de vroegmoderne tijd is Wenen een rijke stad met oneindig veel bezienswaardigheden waar je nét niet genoeg tijd voor hebt. Dus dat wordt keuzes maken. Maar als dat je niet trekt, kan je altijd nog naar het Sigmund Freud museum gaan, je vrienden op de bank leggen en impliceren dat ze UwU willen doen met hun moeders. 

We verlaten vervolgens berg-Duitsland voor wannabe-Duitsland, Tsjechië. Omdat ik over Praag minder weet heb ik de betrouwbaarste bronnen geraadpleegd: vrienden en wikipedia. Dus,

Dingen die vrienden mij vertellen over Praag:
- Het is qua architectuur de mooiste stad van europa 
- Aan de rivier dus water=cool en prachtige brug
- Heerlijk en goedkoop eten
- Avond/nachtleven is uitmuntend (voor de poemaandag klanten zijn er ook slechte clubs geregeld)

Dingen die mijn wikipedia-rabbithole mij geleerd heeft over Praag:
- Bohemië, de regio waar Praag in ligt. Deze naam is afgeleid van een Keltische stam in het zelfde gebied die de naam Boii droeg. 
- In 1230 ongeveer, kreeg Praag de status van stad van Wenesclaus I, ook wel bekend als de een-ogige, wat ik best stoer vind. 
- Eerder dan de reformatie in Nederland had je in Praag al de proto-protestantse Hussieten. Google Defenestratie Praag. 
- Raad eens wie lange tijd de macht had in Tjechië: de Habsburgers. 

Dus beste a-esser, een gevarieerd reisprogramma waarin we eerst veel bekijken in Wenen en dan lekker ontspannen in Praag, een milieuvriendelijke treinreis en 40 gezellige a-essers om vrienden mee te worden, allemaal redenen waarom JIJ mee MOET met de studiereis. Help jezelf en schrijf je snel in voor deze geweldige trip!!!,

Gegroet, 
De Studiereis Commissie 2023-2024